Odlingsteknik

Musselodling är ett begrepp, som har diskuterats i många sammanhang, inte minst i media. I ena ögonblicket har man sett det som en framtidsbransch för att i nästa ögonblick förtvivla över toxinproblem och sjuka människor. Man kan konstatera att alla problem till trots så produceras det ca 700 tusen ton blåmusslor i Europa idag. Danmark, Frankrike, Holland, Italien och Spanien är de största producentländerna i Europa medan Norge och Sverige ligger långt ner i ligan med bara några tusen ton var.

Den teknik man använder skiljer sig lite åt i olika länder. I många länder har man begränsad tillgång på musselyngel och får aktivt samla in dessa. I Sverige finns de i överflöd och sätter sig självmant på de band man sätter ut i vattnet. Musslorna på Västkusten växer faktiskt också mycket snabbt vid en internationell jämförelse. I många länder i Europa får man behandla musslorna i reningsbad ett par dygn innan de kan säljas. I Sverige har detta inte varit aktuellt. I andra länder har man problem med vissa toxiner som påverkar nervsystemet. Andra toxiner kan ge minnesförlust och åter andra, de som är vanligast, ger magsjuka. I Sverige har vi i stort sett bara den sista kategorin, den som ger magsjuka. Sverige har således i internationell jämförelse goda förutsättningar för storskalig musselodling.

En svensk traditionell odlingsenhet täcker ungefär 20 x 200 m. Den består i huvudsak av tre delar, förankringar, flytelement samt bärlinor och samlare. Förankringarna består av kraftiga ordinära ankare, järnvägsräls och kätting. Från rälsen går det 8-10 parallella linor, med halvannan meter emellan. Linorna hålls uppe av flytelement i form av 200 liters plasttunnor. I linorna fästs 6 cm breda polyetylenband, som når 5-6 m ned i vattnet och hålls nere med en tyngd. Idag begagnar man så kallade oändliga band, dvs de går upp igen, fästs i linan och ner igen osv. Avståndet mellan fästena i linan är ca 0,5-0,6 m. En odling består då av ca 12 km odlingsband. Hela enheten sätts ut under första halvan av juni då mussellarverna normalt är redo att sätta sig på lämpligt underlag. Mängden yngel brukar kunna uppgå till mellan 5 000 och 10 000 st per meter band. En odlingsenhet kostar ca 200 000 kronor färdigutsatt. Odlingen ger ungefär120 ton prima musslor på två år eller 60 ton per år. För investeringar inom vattenbrukssektorn kan man söka investeringsbidrag. För närvarande uppgår de till 20% av investeringen, men det finns vissa regler kring inköpen, som måste uppfyllas. Investeringarna får heller inte göras innan ansökningen godkänts för att kunna räknas. Ersättning utgår när kvitton uppvisas men det kan dröja innan utbetalningarna görs. Ansökan sänds till Länsstyrelsens Fiskenhet. För mer information se

http://www.o.lst.se/o/amnen/Fiske/Fiskerinäringen2/Strukturstod_%28EU%29.htm